فایل ورد word بررسي عوامل کليدي موثر بر پذيرش و بکارگيري سيستم هاي برنامه ريزي منابع سازمان ابري در شرکت هاي کوچک و متوسط- مطالعه موردي شرکت بنيان گستر اروند(سهامي خاص) دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد word بررسي عوامل کليدي موثر بر پذيرش و بکارگيري سيستم هاي برنامه ريزي منابع سازمان ابري در شرکت هاي کوچک و متوسط- مطالعه موردي شرکت بنيان گستر اروند(سهامي خاص) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي فایل ورد word بررسي عوامل کليدي موثر بر پذيرش و بکارگيري سيستم هاي برنامه ريزي منابع سازمان ابري در شرکت هاي کوچک و متوسط- مطالعه موردي شرکت بنيان گستر اروند(سهامي خاص)،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد word بررسي عوامل کليدي موثر بر پذيرش و بکارگيري سيستم هاي برنامه ريزي منابع سازمان ابري در شرکت هاي کوچک و متوسط- مطالعه موردي شرکت بنيان گستر اروند(سهامي خاص) :
سال انتشار : 1397
تعداد صفحات : 19
چکیده مقاله:
شرکتهای کوچک و متوسط در حال تجربه کردن یک جهش اساسی به سمت سیستم های ای آر پی ابری می باشد. این سیستمها می توانند سازماندهی کنند، داده های از راه دور را نگهداری کنند، روش پرداخت بر اساس مصرف 1 را بپذیرند و روشی را بکار ببرند که اطلاعات مرتبط را از طریق پلتفرم رایانش ابری، فراهم می کند. از این رو، باعث می شود که سیستم ای آر پی ابری برای پایداری و بقا سازمانها بسیار کارآمد باشد و آنها را قادر سازد که در بازار رقابتی امروز، به رقابت بپردازند. با این حال، نرخ پذیرش ای آر پی ابری در شرکتهای کوچک و متوسط 2 نسبت به سایر سیستم های سازمانی مانند مدیریت ارتباط با مشتری 3 ،خیلی کم ثبت شده است و این می تواند به عوامل پذیرش ناشناخته در اس ام ای ها و عدم وجود یک مدل نظری مربوط شود که می تواند قدرت پیش بینی برای پذیرش یک سیستم ای آر پی ابری را افزایش دهد. برای رفع این شکاف، هدف این پژوهش، بررسی عواملی است که بر روی پذیرش ای آر پی ابری تاثیر می گذارند و ایجاد یک مدل کاربردی برای اس ام ای ها می باشد. مدل مبتنی برچارچوب مدلهای TOE، DOI و FVM است. عوامل، برگرفته شده از این سه مدل می باشند که از چهار بعد ساخته شده اند. بعد کار ، فناوری، سازمان و محیط. شرکت بنیان گستر اروند (سهامی خاص)را برای مطالعه موردی خود انتخاب کردیم. جمعیت این مطالعه شامل 150 نفر از این سازمان می باشدکه از این بین 100 نفر بعنوان نمونه بصورت تصادفی با طبقه بندی نمونه گیری شدند. از ابزار پرسشنامه بصورت بسته و الکترونیکی برای جمع آوری داده ها استفاده کردیم. نرم افزار smart PLS را برای تحلیل داده ها بکار بردیم. یافته های این تحقیق نشان می دهد که به ترتیب عامل تناسب محیط سازمانی دارای بیشترین تاثیر و عامل محیطی قانونی (نظارتی) دارای کمترین تاثیر، و یا بعبارت دیگر به ترتیب بعد کار، محیط، فناوری و سازمان بیشترین و کمترین تاثیر را در پذیرش ای آر پی ابری دارند.
